DIŞ (EKTOPİK)GEBELİK NEDİR ?
Dış gebelik döllenmiş yumurtanın uterus (rahim) dışında bir yere yerleşmesi ve gebelik sürecinin rahim dışında bir yerde devam etmesidir. Aşağıda gördünüz resimde normal gebeliğin olması gereken yeri ve dış gebeliğin olabileceği yerleri daha rahat görebilirsiniz. Yumurta ve spermin birleştiği yer genellikle resimde belirtilen "tüp" olarak gösterilen yerdir. Ancak çeşitli nedenler ile döllenen yumurta yoluna devam edemez ve normal gebeliğin olması gereken yer olan rahime ulaşamaz ve dış gebeliklerin çoğu da burada görülür.
DIŞ GEBELİK TEŞHİSİ NASIL KOYULUR ?
Dış gebelik belirteli ile normal gebelik belirtileri aynıdır ve eğer hamile olduğunuzu kendi yaptığınız test ile anlarsanız bunun dış gebelik olup olmadığını anlamanız imkansızdır.
Ancak ilerleyen dönemlerde fetüs (bebek) büyüdükçe (yaklaşık 3 aylık olduğunda) ve dar olan tüplerinin gerildikçe ciddi karın ağrısı hissedebilirsiz. Hatta o tüplerin yırtılması sonucu kanama geçirebilirsiniz ve bu çok ciddi bir tablodur. Ancak gebeliğin ilk dönemlerinde karın ağrısı özellikle tek taraflı kasık ağrısı hissederseniz ya da vajinal kanamnız olursa kuşkulanmanız gerebilir. Yine de kesin teşhis doktor muayanesi ile belli olur. Doktor ultrasonda gebelik kesini rahimde göremez ve ultrason gözlemi sonucunda gebeliğin uterus dışında olduğunu saptar. Bunun yanında yapılan kan testleri sonucunda kanda hamilelik ile yükselen beta HCG hormonunun seri şekilde seviyesine bakılır. Normal gebelikte bu hormonun hızı yaklaşık 48 saat içinde 2 kat artar ancak dış gebelikte bu artış olmaz.
Aşağıdaki resimde fetüsün tüplerdeki gelişiminden dolayı ilerleyen dönemlerde alanının iyiyce daralması ve artık oraya sığamaması sonucu tüpleri yırtmasını görebilirsiniz. Bu tabloda annenin hayati riski vardır ve çok ciddi bir tablodur. Eğer hemen müdahale edilmez ise anne ölümü ile sonlanır.
DIŞ GEBELİĞİN NEDENLERİ NELERDİR ?
Dış gebeliğin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte bir ya da daha fazla nedeni olabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde söylenebilir.
1. Daha önce de dış gebelik geçirmiş olmak
2. Bazı doğum kontrol hapları
3. Rahim İçi Araç (RİA) kullanırken hamile kalmak
4. Fallop tüplerinde enfeksiyon olması
5. Pelvik bölgede cerrahi bir işlemin yapılmış olması
6.Fallop tüplerinde doğumsal anormalliklerin olması
şeklinde sayabiliriz.
DIŞ GEBELİK AÇISINDAN KİMLER RİSK ALTINDA
1. Annenin yaşının 35 ve üstü olması
2. Birden fazla kürtaj geçmişinin olması
3. Sigara kullanıyor olmak
4. Doğurganlık ilaçları kullnıyor olmak
5. Tüp bebek tedavisi görüyor olmak
6. Endometriozis hastalığının olması