16 Aralık 2018 Pazar

Dış gebelik nedir ? kimlerde daha sık görülür ? tedavisi nedir ?




                                        DIŞ (EKTOPİK)GEBELİK NEDİR ?


Dış gebelik döllenmiş yumurtanın uterus (rahim) dışında bir yere yerleşmesi ve gebelik sürecinin rahim dışında bir yerde devam etmesidir. Aşağıda gördünüz resimde normal gebeliğin olması gereken yeri ve dış gebeliğin olabileceği yerleri daha rahat görebilirsiniz. Yumurta ve spermin birleştiği yer genellikle resimde belirtilen "tüp" olarak gösterilen yerdir. Ancak çeşitli nedenler ile döllenen yumurta yoluna devam edemez ve normal gebeliğin olması gereken yer olan rahime ulaşamaz ve dış gebeliklerin çoğu da burada görülür.



DIŞ GEBELİK TEŞHİSİ NASIL KOYULUR ?

     Dış gebelik belirteli ile normal gebelik belirtileri aynıdır ve eğer hamile olduğunuzu kendi yaptığınız test ile anlarsanız bunun dış gebelik olup olmadığını anlamanız imkansızdır.
Ancak ilerleyen dönemlerde fetüs (bebek) büyüdükçe (yaklaşık 3 aylık olduğunda) ve dar olan tüplerinin gerildikçe ciddi karın ağrısı hissedebilirsiz. Hatta o tüplerin yırtılması sonucu kanama geçirebilirsiniz ve bu çok ciddi bir tablodur. Ancak gebeliğin ilk dönemlerinde karın ağrısı özellikle tek taraflı kasık ağrısı hissederseniz ya da vajinal kanamnız olursa kuşkulanmanız gerebilir. Yine de kesin teşhis doktor muayanesi ile belli olur. Doktor ultrasonda gebelik kesini rahimde göremez ve ultrason gözlemi sonucunda gebeliğin uterus dışında olduğunu saptar. Bunun yanında yapılan kan testleri sonucunda kanda hamilelik ile yükselen beta HCG hormonunun seri şekilde  seviyesine bakılır. Normal gebelikte bu hormonun hızı yaklaşık  48 saat içinde 2 kat artar ancak dış gebelikte bu artış olmaz. 











         Aşağıdaki resimde fetüsün tüplerdeki gelişiminden dolayı ilerleyen dönemlerde  alanının iyiyce daralması ve artık oraya sığamaması sonucu tüpleri yırtmasını görebilirsiniz. Bu tabloda annenin hayati riski vardır ve çok ciddi bir tablodur. Eğer hemen müdahale edilmez ise anne ölümü ile sonlanır. 










           DIŞ GEBELİĞİN NEDENLERİ NELERDİR ?

        Dış gebeliğin  nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte bir ya da daha fazla nedeni olabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde söylenebilir.


1. Daha önce de dış gebelik geçirmiş olmak
2. Bazı doğum kontrol hapları 
3. Rahim İçi Araç (RİA) kullanırken hamile kalmak
4. Fallop tüplerinde enfeksiyon olması
5. Pelvik bölgede cerrahi bir işlemin yapılmış olması
6.Fallop tüplerinde doğumsal anormalliklerin olması 

     şeklinde sayabiliriz.

 DIŞ GEBELİK AÇISINDAN KİMLER RİSK ALTINDA

1. Annenin yaşının 35 ve üstü olması
2. Birden fazla kürtaj geçmişinin olması 
3. Sigara kullanıyor olmak
4. Doğurganlık ilaçları kullnıyor olmak
5. Tüp bebek tedavisi görüyor olmak
6. Endometriozis hastalığının olması





7 Aralık 2018 Cuma

GÖBEK KORDONU NEDİR? GÖBEK KORDONU NE İŞE YARAR? GÖBEK KORDONUNUN GÖREVLERİ NELERDİ?




                          GÖBEK KODONU ( UMBİLİKAL KORDON) NEDİR?







           Göbek kordonu tıptaki adı ile umbilikal kordon, anne karnındaki bebeğin göbeğine yapışık diğer ucu ise annenin rahmine yapışık plasenta dediğimiz yapıya bağlıdır. Bu kordonda anne ile bebek arasındaki besin, oksijen ve bunun yanında çeşitli maddelerin geçmesini sağlayan damarlar bulunur. Bu damarlar  bebeğin vücudundan atılması gereken maddelerin de atılmasını sağlar. Yukarıdaki resimde bir ucu  bebeğe yapışık diğer ucu ise annenin rahmine yapışık olan plasentaya bağlı olan göbek bağını görüyorsunuz.



                      GÖBEK KORDONUNUN YAPISINDA NELER BULUNUR ?

Göbek kordonu yukarıda belirttiğim görevlerini yapması kordonun içinde bulunan damarlara bağlıdır. Göbek kordonunun içinde toplam 3 damar bulunur. Bu damarlardan 2 si umbilikal arter diğeri ise umbilikal vendir.  Bu damarları korumak için ise neredeyse bir jöle kıvamında olan elastik bir yapı bulunur  bu yapı aynı zamanda üstüne bası uygulandığında tekrar eski halini alabilen bir yapıdır . Bu yapının amacı damarları dış etkenlere karşı korumak ve bir darbe olduğunda kordon sıkıştığında ya da düğüm olduğunda tam anlamı ile bunu engel olmak içindir. Aşağıdaki resimde  dediğim yapıyı daha rahat anlamanızı sağlayacak  göbek kordonu resmini inceleyebilirsiniz.