6 Ocak 2019 Pazar

Vajina nedir? Ne işe yarar? Nerededir? Hangi organlara komşudur?


VAJİNA NEDİR? 


             Vajina kadın genital organlarından biridir. Yukarı kısmında Rahim ağzı, rahim ağzından daha yukarıda rahmin kendisi, aşağısında ise vajina girişi dediğimiz en dışta yer alan dışarıya açılan kısmı vardır. Vajina bir boru gibi yuvarlak bir yapıya sahiptir ve bu borunun başlangıcı en dışta bulunan vajina girişi diğer ucu ise Rahim ağzında sonlanır.







       Cinsel ilişki esnasında aktif olarak burası etkindir. Vajina hiç cinsel ilişkiye girmemiş kadınlarda kızlık zarından sonra gelir yani en dışta bulunan kızlık zarından bir, iki cm ilerde Vajina girişi bulunur. Vajinanın yapısı esnektir ve üzerinde çizgi çizgi yuvarlak kıvrımları bulunur. Cinsel ilişki sırasında penisin boyutuna göre şekil alır.









VAJİNANIN GÖREVİ NELERDİR? 


      Aşağıdaki resimle ilişkilendirerek okuyunuz. Rahimden gelen adet kanı Rahim ağzından aşağı vajinaya iner ve buradan da aşağı inerek Vajina girişinden dışarı atılır.





 Aşağıdaki resimle ilişkilendirerek okuyunuz. Cinsel ilişki sonrasında erkeğin spermi, vajinadan daha içeri doğru ilerler daha sonra Rahim ağzına ilerler daha sonra rahme ilerler daha sonra fallop türlerine ilerler ve burada yumurta ile karşılaşırsa döllenme olur.










     Ayrıca doğum esnasında vajen oldukça esnek bir yapıya sahip olduğu için esner ve doğum sağlanır. Bu elastikiyet cinsel ilişki sırasında da vajinanın penis boyutuna göre şekil almasını sağlar.









4 Ocak 2019 Cuma

Uterus nedir? Hangi organlar ile komşudur? Uterusun görevi nelerdir?




UTERUS NEDİR?


Uterus kadın genital organlarından birisidir. Kadının vajina girişinden sonra vajinanın kendisi daha sonra uterusun yani  rahmin ağzı dediğimiz rahme giriş olan serviks daha sonra da rahmin kendisi gelir.








UTERUSUN YANINDA OLAN ORGANLAR HANGİLERİ?

        Aşağıdaki resimde anlaşıldığı üzere. Rahimin arka kısmında kalın bağırdağın son kısımları ( REKTUM )önünde iste mesane yani idrar torbası bulunur. Aşağısında serviks dediğimiz rahim ağzı  daha aşağıda ise vajina dediğimiz cinsel ilişki sırasında erkeğin cinsel organının girdiği yer bulunur. Rahmin (uterusun) arka kısmında anüs, anüsünde arkasında  omurgamızın bittiği bel kemikleri bulunur.









                                                                                               



UTERUSUN (RAHİMİN) BOYUTU NE KADARDIR?


        Aşağıdaki resimde anlatacak olduğum şeyi daha iyi anlayabilirsiniz. Rahim bebeğin olgunlaştığı, büyüğü organdır. Normalde uzunluğu 6-8 cm arsında ve genişliği 5 cm ağırlığı 60 gram kadarken gebelikte müthiş bir büyüme ve ağırlığında inanılmaz bir artış olur. uterus her ay adet kanaması ile düzenli olarak kalınlaşır ve gebelik olmaması durumunda ise bu tabaka yıkılır dökülür bu dışarıya dökülen kan ve pıhtılara adet deriz.









      Rahmin önünde mesane olduğundan gebeliğin ileri dönmelerinde bebek büyüdüğü ve Rahim büyüdüğü için gebeler idrara sık gitmeye başlarlar işte bunun nedeni büyüyen uterusun idrar torbasına bası uygulamasıdır. Uterus gebelik boyunca bebeği korur. Bebeğin kordonunun yapışık olduğu plasenta uterus duvarına yapışır. Plasenta sayesinde bebeğe oksijen besin gider ve besin atıkları uzaklaştırılır. Uterusun bir diğer görevi de doğum sırasında kasılmaktır kasılma olmadan doğum olmadı çok zordur.















 

2 Ocak 2019 Çarşamba

Mastit nedir? Nasil teravi edilir? Kimlerde gorulur?

                                                            

MASTİT NEDİR?




       Mastit genellikle dogum sonrasi ya da sutten yeni kesilmis annelerde gorulen sut kanallarinin tikanmasi sonucu olusan bir meme iltihabidir. Genellikle lohusulık döneminde  süt dolan göğüslerin boşaltılmaması sonucu  süt   kanalları  tıkanır ve bunun sonucunda da meme öpapsesi yani mastit oluşur.   






  MASTİT BELİRTİLERİ NELERDİR?


1-Memede kızarıklık     

2-Memede ağrı 
                        
3-Memeyi elleyince ele kitle gelmesi

4-Ateş

5-Memeden anormal akıntı gelmesi

6-Halsizlik

7-Emzirme sonrası memede şişlik







ÖNLEM:  Mastiti önlemenin en önemli yolu sütünüz gelmeye başladığı andan itibaren bebeğinizi beslemeniz eğer sütünüz memede kalıyor ve birikiyorsa şişkinlik yapıyorsa kalan sütü pompa yardımı ile sağmaktır. Sağılmayan ve bebeğin de emmediği süt süt kanallarını tıkar ve enfeksiyon oluşur






TEDAVİ: İlerlemiş mastitte antibiyotik ya da krem tedavileri kullanılır. Bu dönemde gerek bebeğin sağlığı gerekse kadının duyduğu acı nedeniyle emzirme yapılmaz. Eğer durum daha hafif sadece sızlama yanma varsa memeden herhangi bir iltihap sonucu akıntı gelmiyorsa bebeğinizin memeyi emmesi sizin tedavi olmanız bebeğin doyması ve emmeye alışması açısından son derece önemlidir.









1 Ocak 2019 Salı

vajinit nedir ? belirtileri nelerdir ? tedavisi nedir ?



VAJİNİT NEDİR?


     Vajinit vajina tabakasının enfeksiyonudur.  Vajinit aslında zarasız bir enfeksiyondur fakat neden olan enfeksiyöz bir organizma tarafından meydana gelmişse tehlikeli olabilir. Örneğin klamidya  , bu tür enfeksiyon yapıcı organizmalar çoğalarak uterusa fallop tüplerine yayılabilir ve ciddi hasarlar bırakabilir. Eğer, gebe bir kadında görülüyorsa düşüğe bile neden olabilir.














VAJİNİTİN BELİRTİLERİ?

  • Kaşıntı
  • Beyaz renk akıntı
  • Yanma
  • Cinsel ilişki sırasında hafif acı
  • İdrar yaparken yanma

VAJİNİTİN TEDAVİSİ NASILDIR?


       Tedavisi neyin etken olduğuna göre değişir eğer bakteri neden olmuşsa antibiyotik ile tedavi edilir.Eğer mantarsa neden olan etken antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Mantar enfeksiyonu var ise doğal evde yapılmış yoğurt vajen içine bir enjektör ile verilerek de tedavi edilebilir. Bu tedavi yöntemi de etkili bir yöntemdir ve ilaç kullanamayack durumda olan hanımlar için çok uygundur.