15 Kasım 2018 Perşembe

DOĞUM SONRASI BEBEK BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

       

YENİ DOĞAN BİR BEBEĞİN BAKIMI NASIL OLMALIDIR
  

  1.Bebeğin emzirilmesi

     Muhtemelen bebeğinizi kucağınıza ilk aldığınızda yaptığınız şey onu emzirmek olmuştur. Bebek emzirmenin eğitimini alan bayanların sırf sosyal çevre etkisi ile onların dediğini yaptığına tanık olmuşluğum vardır o nedenle önce doğru emzirmeden bahsetmek istiyorum. Öncelikle anne ve bebek arasındaki iletişimi, bağı sağlayan en güçlü etkendir emzirme eylemi. Emzirmeyi doğru şekilde yaparsanız bebeğinizle o kadar güzel iletişim ve bağ kurarsınız.Ayrıca emzirirken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de emzirdikten sonra diğer emzirme saati geldiğinde önceki memenizi değil diğer memenizden emzirmenizdir. Bu hem bebek için hem de sizin memenizde ağrı batma tarzı acıların olmasını engeller.Bir başka konu ise bebeğiniz doyduğunda memeyi kendi bırakacaktır siz zoraki bıraktırmaya çalışmayın.Bu psikolojik açıdan ve bebeğiniz ile duygusal iletişimi ve bağı güçlendirir.



    Aşağıda resimde bebeğin ağzının doğru bir şekilde memeye yerleşmiş olduğu ve yanlış olduğu fotoğrafı inceleyerek hangi biçimde mezirmek istediğinize karar verebilirsiniz






     Aşağıdaki resimde de bebeğinizi nasıl daha doğru tutarsınız bunu görebilirsiniz.Bebeğinizi emzirirken memenizin üst kısmında baş parmak bulunur diğer parmaklarınız ile de alttan memenize destek verirsiniz.Bebeğinizin başına diğer el destek yaparsınız bir yastık misali aksi halde destek vermezseniz bebeğinizin boynuna zarar verir ve etkisiz bir emzirme yapmış olursunuz.






     Son resimde de  bebeğinizin ağzının ve dudaklarının aldığı şekle dikkat edin. Fark ettiyseniz bebeğin burnunu meme kapatmamış aksi halde burnuna memeniz değerse ya da baskı yaparsa bebek nefes alamaz ve ağzından nefes almak için sık sık emmeyi bırakıp nefes alır bu da etkisiz bir emzirme olmuş olur.





2.Bebeğin alt temizliği

      Bebeklerin boşaltım sistemi hakkında genel bilgi vermek gerekirse doğdukları anda ya da en geç 6 saat içinde küçük tuvaletini yaptıklarını en geç 48 içinde ise dışkılamanın başladığının söyleyebilirim.Eğer böyle olmuyorsa sorun var demektir.Bebeklerin alt temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri göbek kordonudur.Bebeğin bezinin göbek kordonuna teması olmaması gerekir.Bezi değiştirirken ıslak mendil kullanır çoğu anne ancak ben ıslak mendil kullanılmasına pek sıcak bakmıyorum.Kimyasal bir madde ve bebeklerin cildi çok hassat o nedenle ıslak küçük bir peçete ile silmeniz çok daha faydalı olacaktır.Bebeğinizin bezini kirlendikten hemen sonra değiştirmeniz bebeğin daha rahat huzurlu ve pişik olmaması açısından önemlidir.

      Kullandığınız bezin boyutunun da bebeğinize uygun olması ve onu engellememesi bacaklarını fazla germemesi de önemlidir.Bebeğiniz vücuduna doktor önermedikçe gerekmedikçe zorunlu kalınmadıkça kimyasal kremler kullanmanızı önermiyorum.Eğer bezini vaktinde değiştirip ıslak mendil yerine ıslatıp pamuk ile silip peçete ile kurutursanız pişik olma durumu ile karşılaşmazsınız ve o bebeğin cildine zarar veren kimyasal içerikli kremleri kullanmanıza gerek kalmaz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder