7 Şubat 2019 Perşembe

DOĞUM KOÇU KİMDİR? DOĞUM KOÇU NASIL OLUNUR? NE İŞE YARAR? DOĞUM KOÇUNUN GEBEYE NE GİBİ KATKILARI VARDIR?



DOĞUM KOÇU KİMDİR VE NE İŞ YAPAR?



     Doğum koçu aslında daha anlaşılır bir ifade ile gebenin kişisel fiziksel ve ruhsal anlamda yardımcısıdır. Doğum koçluğu terimi son yıllarda çokça duyulmaya başlanan bir terimdir ve doğum koçu olan insanların sayısı gittikçe artmaktatır. Öncelikle doğum koçunun, doğum koçluğu  eğitimi alması ve doğum koçluğu belgesine sahip olması ggerekir. Doğum koçununun görevlerini şöyle biraz açmak gerekirse ;

  • Anne adayının psikolojik yönden rahatlatmak ve fiziksel olarak da bir takım yardımlarda bulunmak

  • Gebelik süresince ve doğum sonunda da olabilir annenin aklına soruları yanıtlamak ve anneyi rahatlatmak

  • Doğumun başından ve sonuna kadar annenin yanında olmak ve mümkün olduğunca destek olmak

  • Doğum esnasında annein duyduğu endişeyi ve yaşadığı stresi en aza indirmeye çalışmak

  • Güvenilir ve samimi bir imaj ile annede iyi bir his yaratmak

  • Gebelik süresi içerisinde anne adayının her an ulaşabileceği en azından telefon yolu ile de olsa aklına takılan konularda bilgi alabileceği bir birey olmalıdır.

  • Gerektiği yerde gebeye nefes egzersizleri ya da bir takım evde yapılabilen gebelik egzersizlerini  önerebilir eğer eğitimini almışsa kendi de eşlik ederek yardım edebilir.

  • Gerektiğinde gebeye masaj yapmak, elini tutup fiziksel temas ile yanında olduğunu göstermek.







DOĞUM KOÇLARI NELER YAPMAMALI?GÖREVLERİ ARASINDA NELER YOKTUR?



  • Bir doğum koçu herhangi bir tıbbi müdahalede bulunamaz.



  • İlaç yazamaz.



  • Eğitimi dışında kalan konulara karışamaz.



  • Anne adayına cerrahi bir müdahalede bulunamaz.







DOĞUM KOÇUNUN GEBEYE YARARI NEDİR?


          Doğum koçunun amacının  anneyi rahatlatmak, yanında olmak, destek vermek, güven kazanarak stresi azaltmak olduğunu zaten belirtiliyor. Aslında ülkemizde yapılan araştırmalar ve sonuçlar gösteriyor ki neredeyse 2 gebeden biri sezaryen oluyor. Özellikle çevrenin etkisi, gebenin normal doğumdan korkması, sezaryenin daha iyi olduğunu düşündüren insanların olması gebeleri sezaryene itiyor. Ancak insan varolduğu andan itibaren en ilkel çağlardan itibaren aslında normal doğum olayı hep vardı.

        Teknolojinin gelişmesi, bir takım ekonomik çıkarlar, bazı bireylerin bunu daha sağlıklı görmesi, çevreye modaya uyum, normal doğum hakkında yeterli bilgiye sahip olmama kadınları sezaryene itiyor.

        Son zamanlarda ortaya çıkan bu yeni meslek de aslında anne adaylarını rahatlatmak, bilgilendirmek, stresle başa çıkmasına yardım etmek için ortaya çıktı ve gerçekten de doğum koçu ile gebeliğini sürdüren doğumunu yapan annelerin bu dönemlerini daha rahat geçirdikleri bir gerçek. Hem psikolojik açıdan hem de verilen fiziksel destek bunun yanında belirli annelik eğitimşerinin verilmesi anne adayını rahatlatıyor ve aydınlatıyor.








DOĞUM KOÇU NASIL OLUNUR?

     Doğum koçluğu eğitimi veren kurumlardan gerekli eğitimi almak ve eğitim sonunda yeterli, puanı almak gerekiyor. Tabi tüm bunların yanında kişiliğinizin de bu mesleğe uygun olup olmadığını iyice tartıp biçmeniz gerekiyor.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder