15 Şubat 2019 Cuma

Polikistik over sendromu (PCO) nedir? Belirtileri nedir? Tedavisi nedir ?Polikistik over sendromunun nedenleri nelerdir? Teşhisi nasıl koyulur? Kimler risk altında?





  POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

        Polikistik over sendromu (PCO) yumurtalıklarda iyi huylu çok fazla kist oluşması durumudur. Bu oluşumların olma nedeni kadınsal hormonlar olan progesteron ve östrojen hormonundaki dengesziliktir. Bu hormonlardaki dengesziliğin yanısıra erkek tipi hormon olan androjen hormonunda artış görülür. Adet düzensizliği, kısırlık başta olmak üzere başka hastalıklara da neden olabilir.Polikistik over sendromu kronik bir hastalıktır ve kadınların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. PCO'un özellikle kilolu ve beslenme düzeni dengesiz olan bayanlarda daha sık raslanıldığı gözlemlenilmiştir.





       Genellikle 20 ile 30 yaşında daha sık  görülür. Ve genellikle bu hastalıktan yakınan bir bireyin ailesinde bu hastalıktan muzdarip bir başka akrabada bulunur. Buradan da hastalığın genetikten çok etkilendiğini söyleyebiliriz. Eğer ailede böyle bir durum varsa ve adet düzensizliği adet sancınız çok fazla oluyorsa mutlaka bir doktora gidiniz.  PCO erken teşhis edilmezse ve tedaviye başlanılmazsa ileriki dönemlerde hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarına hatta rahim kanserine zemin hazırladığı belirtilmiştir.








POLİKİSTİK OVER KİSTLERİ NASIL OLUŞUR?

         Polikistik over sendromundaki kistlerin oluşma mekanizması şu şekilde işler; kadınsal hormonlar azalır, bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu hormonların azalması ve androjen(erkeklik hormonu) artması sonucunda adet düzensiz olmaya başlar. Bu düzensiz olma durumunun da nedeni şudur. Östrojen ve progesteron hormonları ay içinde her kadında adet kanamasının olması için artar ve azalır bir takım işlevleri yapmak için bu artma azalma durumunda da yumurtalıklardan yumurta dışarı atılır ve döllenme olmazsa da atılan yumurta kan ile birlikte dışarı atılır.Ancak başta da belirttiğim gibi hormonlar düzenli bir şekilde artıp azalmazsa bu dengede hormonal bozukluk olursa yumurta da yumurtalıktan dışarı atılamaz ve içeride kalır. İşte bu noktada içeride kalan yumurtaların bir süre sonra  etrafı bir tabaka ile çevrilir ve yumurtalar da burda birikmeye başlar. Bu noktada ise polikistik over sendromu dediğimiz sendrom başlar.Yumurtalıktan atılamayıp çeride kalan yumurtaların içi boştur ya da yarı su ile doludur.










POLİKİSTİK OVER SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?



  • Adet düzensizliği












  • Yüz çevresinde, meme arasında, göbek çevresinde  tüylenmede artma 











  • Saçların dökülmesi ve seyrekleşmesi










  • Ciltte sivilce aknelerin artması








  • Kilo alma














  • Kısırlık


  • Çok ağrılı regl dönemi














POLİKİSTİK OVER SENDROMUNUN TEDAVİSİ NEDİR?



       Polikistik over tedavisinin ilk aşaması beslenmeyi düzene sokmaktır. Kişinin beslenmesi dengeli ve düzenli olmalıdır. Uyku düzeni dengede olmalıdır. Daha sonra gebelik düşünülmüyor ya da başka tedavi seçeği yoksa doğum kontrol hapları ile hormonların dengede tutulması sağlanır. Bu ilaçlar hastalığı kesin manada tedavi etmez ancak hastalığın ilerlemesini ve adetin düzene girmesini sağlar. Bireyin yaşam tarzını iyi yönde  değiştirmesi, düzenli egzersizler yapması ve gerekli ilaçların kullanması halinde  kısırlık önlenebilir. Çünkü, polikistik over sendromunun en çok neden olduğu hastalık kısırlıktır ve bunun geri dönüşü yoktur. 








POLİKİSTİK OVER SENDROMUNUN NEDENLERİ NEDİR?

      Polikistik over sendromunun nedenleri hala kesin olarak bilinmiyor ancak risk faktörlerini şöyle sayabiliriz;


  • Aile üyelerinden birinde bu hastalığın olması


  • Fazla kilolu olma


  • Kalp ve damar bozukluğu ya da hipertansiyon hastası olma


  • Aşırı androjen hormonu ve kadınsal hormon dengesizliği


  • Fazla insülin



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder